Vorbim despre constipatie atunci cand tranzitul intestinal este incetinit sau mai putin frecvent. Aproape orice persoana a fost constipata la un moment dat in viata sa.
Exista diferente foarte mari ale tranzitului intestinal ce variaza de la o persoana la alta, astfel ca unele persoane au mai mult de trei scaune pe zi, in timp ce altele, numai o data sau de doua ori pe saptamana.
Cauze ale constipatiei
De obicei, constipatia este cauzata de o disfunctie a intestinului. Printre cauzele frecvente ale constipatiei se numara: o dieta dezechilibrata, consumul insuficient de apa, de fibre, lipsa exercitiului fizic ori imobilizarea la pat, stresul, consumul mare de laxative, hipertiroidismul, bolile neurologice (boala Parkinson, scleroza multipla), administrarea de medicamente antiacide care contin calciu si aluminiu ori analgezice puternice (narcotice, antidepresive), sarcina, sindromul de colon iritabil, depresia, cancerul de colon.
Sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni constipatia.
In primul rand, trebuie sa ai o dieta echilibrata, bogata in fibre. Acestea se gasesc in fructe, legume, paine integrala, cereale. Fibrele si apa ajuta colonul la formarea unui scaun normal. De aceea, este necesar sa bei pana la 2 litri de apa pe zi.
Este bine de retinut faptul ca lichidele care contin cofeina par sa aiba efect dezhidratant si trebui evitate cat mai mult posibil atunci cand suferi de constipatie.
Totodata, este indicat sa iti alcatuiesti un program regulat de exercitii fizice si sa faci cat mai multa miscare.
Desi de obicei constipatia este doar o problema pasagera, ea poate fi si un motiv serios de ingrijorare. De aceea, iti recomandam sa apelezi la un consult medical daca te afli intr-una dintre situatiile urmatoare:
- constipatia este o problema care iti perturba activitatile de zi cu zi;
- ai scaune cu sange;
- constati ca ai pierdut in greutate fara sa tii un regim special;
- ai dureri puternice in timpul tranzitului intestinal;
- esti constipat de mai bine de doua saptamani.