De obicei, o raceala comuna dureaza in medie 5-7 zile. Ea este de fapt o viroza respiratorie care in cele mai multe cazuri trece de la sine. Simptomele de debut se traduc prin stranut, nas infundat, secretii nazale apoase, tuse seaca si de obicei apare si o subfebrilitate (temperatura corpului este sub 38 grade Celsius).
Simptomatologia si evolutia unei raceli comune depinde de grupa de varsta afectata, astfel incat la copiii mici si de varsta prescolara aceasta poate da uneori complicatii.
Printre ele se numara complicatiile de la nivelul urechii, numite si otite. Acestea se manifesta sub forma unei dureri de urechi sau chiar sub forma unor secretii la nivelul urechii medii. Otitele trebuie tratate cu toata seriozitatea si de aceea se impune un consult medical la un ORL-ist.
La copii sunt frecvente si adenoiditele sau asa-zisii polipi, a caror evolutie se desfasoara pe o perioada mai mare de timp. Tot la micuti sunt frecvente traheobronsitele, care impun un consult de specialitate imediat. Ele se pot complica ulterior cu pneumonii, a caror evolutie poate fi uneori imprevizibila daca nu se diagnosticheaza si se trateaza la timp.
O racela care nu trece timp de 5-7 zile si la care secretiile apoase devin mucopurulente, acompaniate de febra si dureri de cap, ridica suspiciunea unei alte complicatii, iar aici vorbim, de regula, de sinuzita. Aceasta necesita tratament cu antibiotice. De asemenea, in cazul unei sinuzite se pot administra si picaturi nazale pentru desfundarea nasului.
Raceala comuna, intalnita in cele mai multe cazuri, se poate trata la domiciliu. Repausul la pat, administrarea de lichide, ceaiuri fierbinti, supe calde, impreuna cu evitarea expunerii la frig reprezinta doar cateva dintre metodele eficiente impotriva racelii.
Totusi, daca situatia pare sa fi scapat de sub control, trebuie neaparat sa mergi la medic pentru ca acesta iti va spune exact ce trebuie sa faci astfel incat sa eviti complicatiile!