Inainte de 1990, Republica Irlanda facea parte din tarile cele mai sarace din vestul Europei fiind la acea vreme o tara cu economie predominant agrara.
Dupa 1990 insa s-a realizat o spectaculoasa crestere economica produsa in primul rand de fenomenul Tigrul Celtic dintre anii 1990-2001.
In aceasta perioada, Republica Irlanda a inregistrat o crestere economica de aproximativ 7% pe an, fapt care a condus implicit la cresterea nivelului de trai.
In prezent, Irlanda are una dintre cele mai industrializate economii de pe glob, lucru care o situeaza pe locul trei in topul celor mai bogate state din Europa, iar in lume ocupa locul patru in ierarhia celor mai bogate state cu un PIB de circa 40,00 dolari pe cap de locuitor.
Daca luam ca etalon PIB-ul pe cap de locuitor, Irlanda se situeaza pe locul 2 in topul celor mai bogate state din Europa de Vest.
Cresterea economica a atins maximul in 1999, cand PIB-ul a marcat o crestere de 11%. Remarcabila crestere a economiei irlandeze a fost determinata de procesul Tigrul Celtic.
Printre cauzele importante ale acestui proces se remarca rata redusa a impozitului pe profit, implementarea de catre guvern a unor proiecte guvernamentale si alocarea unor importante fonduri europene.
Irlanda a atras importante investitii straine. Daca in tari dezvoltate din Europa de Vest dintre care si Germania, rata de impozitare era mai mare de 30%, in Irlanda in aceeasi perioada, rata de impozitare se situa la cel mult 12%.
Asa se explica de ce companii renumite ca Microsoft si Intel au investit in aceasta tara, fiind precedate de investiile unei alte mari companii straine ca Facebook.
Totodata, unele organizatii guvernamentale au initiat unele proiecte care au favorizat numeroase companii din domeniul tehnologiei informatiei, astfel incat acestea au fost atrase sa investeasca pe termen lung in aceasta tara.
Importante au fost si fondurile europene, pe care Irlanda le-a primit dupa anii 1990.
Frecvent, aceste fonduri valorau 7% din PIB si ele au fost folosite in primul rand la dezvoltarea infrastructurii tarii.
Nu sunt de neglijat nici fondurile europene care au fost folosite la crearea unui sistem de invatamant care cuprinde si ramura universitara gratuita, fapt ce a determinat in cele din urma la crearea unei forte de munca de un inalt grad de educatie.