Dieta alcalina e formata din alimente alcaline, care au un ph mai mare de 7. Intemeitorii acestei diete au fost Sherman si Gettler, in jurul anului 1910.
Ei au fost initiatorii acestei diete pentru ca se observase ca alimentele acide pot provoca maladia canceroasa spre deosebire de alimentele alcaline.
Este vorba despre o dieta preponderent reprezentata de alimente alcaline aproximativ 60% si alimente acide circa 40%.
Cercetatorii au constat ca mediul acid e favorabil celulelor canceroase pentru ca in acest fel se produce o oxigenare deficitara prielnica pentru acest tip de celule.
Va veti intreba care sunt alimentele care fac parte dintr-o dieta alcalina. O astfel de dieta presupune sa consumati multe legume si fructe si sa evitati pe cat posibil alimentele procesate.
Legumele, printre care cartofii, morcovii, castravetii, salata, rosiile, ceapa si in general majoritatea legumelor nu duc la cresterea ph-ului acid. Chiar si alunele si fasolea verde pot fi consumate intr-o dieta alcalina.
Cei care vor sa tina o dieta alcalina trebuie sa manance cate fructe doresc. Trebuie sa evitati sau sa consumati in cantitati foarte mici alimente dulci, carne, oua si produse lactate.
De asemenea, trebuie sa evitati sucurile care se gasesc in comert.
Puteti sa cresteti cantitatea de alimente alcaline la o cota de circa 80% daca doriti sa scapati de kilogramele in plus. In aceste conditii alimentele acide trebuie sa fie in proportie de numai 20%.
Ph-ul alcalin poate creste daca la alimentele alcaline pe care le consumati adaugati si exercitii fizice pentru ca prin sport creste oxigenarea tesuturilor. Nu abuzati insa cu exercitiile fizice pentru ca e posibil sa creasca ph-ul acid.