2008: Anul in care primesc un calculator „numai al meu” si anul in care „mi-am tras” internet pentru prima oara de la o firma de cartier.
2009: Anul in care, din intamplare, incep sa citesc bloguri si invat cum sa imi creez propriul… blog. Citesc despre tot ce inseamna promovare online si ma fascineaza tehnica de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO).
In august fac prima vanzare pentru un magazin de cadouri si implicit vine primul comision prin marketing afiliat. Vinovatul? Un banner, pus fara logica intr-un colt ascuns din sidebar-ul propriului blog.
2010: Intru la liceu, lansez un blog de nisa. In perioada august 2009 – decembrie 2010 aduc magazinelor inscrise in reteaua de afiliere in care activam vanzari serioase.
2014: Termin liceul. Urmez un plan bine stabilit: iau examenul de bacalaureat cu o nota decenta si las facultatea pentru mai tarziu. Imi spun ca e momentul sa perseverez si imi folosesc cunostintele acumulate pentru a dezvolta cat mai multe proiecte monetizate, bineinteles, prin marketing afiliat.
Voi reusi? Ramane de vazut. Pana atunci, iti las un mic ghid al incepatorului in marketing afiliat. E un ghid creat in urma experientei pe care am dobandit-o in toti acesti ani.
Voi incerca sa-l structurez astfel incat tu sa eviti greselile cu care m-am intalnit eu. De asemenea, ma voi stradui sa folosesc cuvinte pe intelesul fiecaruia, astfel incat totul sa fie cat mai usor de asimilat.
Fara multe alte introduceri, e momentul sa incepi sa faci bani prin intermediul marketingului afiliat!
Totusi, la ce se rezuma marketingul afiliat?
Marketingul afiliat este integrat in strategiile de dezvoltare a aproape fiecarui brand de pe glob. Practic, advertiserul (brandul) se inscrie intr-o retea de marketing afiliat pentru a le da posibilitatea publisherilor (bloggerilor, creatorilor de continut, webmasterilor) sa-i promoveze propriile produse. La fiecare actiune (vanzare sau lead) realizata prin intermediul sau, publisherul primeste un comision din valoarea respectivei actiuni.
De obicei, valoarea unui comision variaza in functie de nisa. Spre exemplu, magazinele de fashion obisnuiesc sa acorde un comision de 8-10%/vanzare, cele de carti la fel, in timp ce, magazinele care vand produse mai scumpe, cum ar fi cele de IT, ofera comisioane diferentiate. Valorile in acest ultim caz incep de la 1% si ajung uneori chiar pana la 20% (QuickMobile), in functie de categoria din care face parte produsul vandut.
Cum fac primii bani? De unde incep?
Pentru a promova unul sau mai multi advertiseri, poti sa iti folosesti cunostintele dobandite in utilizarea AdWords sau cunostintele de social media. Daca nu stii nici una, nici alta, atunci metoda pe care eu o recomand fiecarui incepator si pe care ma bazez si eu este crearea unui blog de nisa.
E adevarat, ca sa faci bani „pe bune” din marketing afiliat, fie ai nevoie de un blog personal, care trateaza subiecte generaliste, dar care are mii de cititori/zi, fie incepi sa iti construiesti usor, usor un blog de nisa, unde cu o comunitate activa chiar si de 100 persoane/zi poti sa castigi uneori chiar mai mult decat castiga parintii tai la actualul lor job!
Ce inseamna un blog de nisa?
Un blog de nisa este un blog axat pe un anumit subiect.
Sa presupunem ca esti pasionat de tenis, sport pe care il practici inca de la o varsta frageda. Cate persoane incepatoare intr-ale tenisului crezi ca sunt in Romania? Cu siguranta multe! Si probabil multe dintre ele, fiindca se apropie vara, cauta sa-si achizitioneze o racheta/paleta de tenis, insa nu stiu ce sa aleaga din multitudinea de modele existente pe piata.
De ce nu ai fi tu cel care sa le ofere pe un blog dedicat toate informatiile de care au nevoie inainte de a face achizitia si eventual, sa le recomanzi anumite modele, in functie de o serie intreaga de preferinte?
Sau poate te atrage tehnologia si iti face placere sa vorbesti mereu despre ultimele gadget-uri lansate in acest domeniu. Ei bine, afla ca foarte multa lume cauta sa-si schimbe actualul telefon sau vechiul laptop, insa la fel, multi nu stiu ce alegere sa faca. Nu crezi ca ar fi momentul sa asterni recomandarile tale pe un blog nisat si sa faci si bani din asta?
Si ca sa te motivez, iti dau un pont pe aceasta tema: in Romania, la ora actuala sunt foarte putine site-uri dedicate unui anumit model de smartphone sau unui anumit model de smartwatch. Si acest lucru nu e tocmai normal, avand in vedere ca multi dintre noi avem un telefon inteligent in buzunar si tot mai multi ne planificam bugetul astfel incat sa precomandam smartwatch-ul mult dorit. Ce ai spune sa incepi un blog nisat despre una dintre aceste categorii de produse?
Nu vreau sa te determin, insa trebuie sa iti spun ca inainte de a intra la liceu, am vrut foarte mult sa imi achizitionez un telefon nou. La vremea aceea, nu erau foarte populare smartphone-urile. Cel putin nu in randul persoanelor de varsta mea. In fine, mi-am cumparat un Nokia C3, cu un voucher primit in urma comisioanelor pe care le-am generat intr-o anumita perioada, in Profitshare.
Imediat dupa ce am primit telefonul si l-am butonat indeajuns de mult incat sa ii stiu majoritatea functiilor, am creat un blog despre… Nokia C3. Un blog unde il descriam in amanunt, il pozam si il recomandam altor persoane care isi doreau la momentul respectiv un telefon bun cu tastatura qwerty.
Dupa 2 luni de existenta a blogului, intermediasem prin marketing afiliat peste 15 vanzari a acestui telefon. Si vanzari au tot urmat o buna perioada de timp.
De ce sa nu tragi foloasele din aceasta experienta si sa incepi si tu un proiect asemanator, in cazul in care ai un gadget care te multumeste si vrei sa afle si altii despre el? Eventual, ii poti convinge sa il cumpere aratandu-le care sunt cele mai tari chestii pe care le poti face cu ajutorul lui. Bineinteles, multi vor dori sa-l aiba si atunci un link de afiliat iti va aduce castiguri consistente si pe termen lung!
De asemenea, daca iti plac hainele si mereu esti imbracat la 4 ace, poate o idee buna ar fi un blog de moda, in care sa-i inveti pe ceilalti cum sa se imbrace. In articole, poti insera cateva link-uri afiliate spre magazinele unde se gasesc produsele pe care le recomanzi. Castigurile nu vor intarzia sa apara!
Ce trebuie sa stiu neaparat inainte de a lansa un blog de nisa?
Inainte de a lansa un blog de nisa, trebuie sa ai in vedere neaparat doua lucruri!
In primul rand, foarte important este sa te pasioneze subiectul despre care urmeaza sa scrii. Daca aceasta regula este incalcata, vei avea deseori intentia sa abandonezi acel blog. Si cum dragoste cu forta nu se poate, probabil o vei face: il vei abandona! Si ce e mai frustrant decat sa constati dupa o perioada ca ti-ai pierdut timpul degeaba?
Cel de-al doilea lucru pe care nu il spune foarte multa lume, insa care este deosebit de important este gasirea advertiserului sau dupa caz, advertiserilor potriviti. Degeaba te pasioneaza o nisa, iti faci un blog, insa mai apoi constati ca nu exista advertiseri pe nisa respectiva. Este iarasi timp pierdut. De aceea, inainte de a-ti cumpara domeniul si gazduirea web, cauta potentiali advertiseri. Aceasta regula se aplica mai ales atunci cand vorbim de subnise (exemplu nisa: „smartphone-uri”; exemplu subnisa: „smartphone Samsung Galaxy S6„).
Ok, tocmai am lansat blogul. Ce trebuie sa fac in continuare?
Primul lucru: obsinuieste-te cu platforma de blogging instalata (personal recomand utilizarea WordPress).
Al doilea lucru: adauga continut constant, scrie articole captivante pentru viitorii tai cititori.
De aici si pana la a cauta cum sa iti optimizezi continutul, cu siguranta nu mai e cale lunga. Asadar, vei descoperi, vrand, nevrand, tehnica optimizarii pentru motoarele de cautare, numita si SEO.
Ca sa atragi vizitatori pe blogul tau, proaspat lansat, fara sa investesti bani, SEO reprezinta modalitatea perfecta! Ai grija insa, cauta mereu sa aplici numai tehnici White Hat daca iti doresti o pozitie constanta in motoarele de cautare.
Ca sa invat SEO si sa fac bani din marketing afiliat fara sa investesc sume lunare consistente in AdWords sau in publicitate pe Facebook, mi-a luat ceva timp. Deci niciodata nu te da batut si persevereaza aplicand tot ce ai invatat! Un punct de plecare in acest demers poate fi ghidul de initiere oferit chiar de catre cei de la Google.
Nu uita ca diferenta dintre un super afiliat si un afiliat de ocazie o face, fara dar si poate, experienta.
Am inceput sa am trafic, implicit cititori fideli. Cum aleg advertiserul pe care sa il promovez?
Nivelul de incredere pe care il acorda cititorii blogului tau reprezinta rodul recomandarilor pe care le faci. De aceea, este extrem de important sa fii fair play cu cititorii tai, asa cum trebuie sa fie un advertiser in relatia cu afiliatii sai.
Mai precis, un advertiser ideal trebuie sa ofere suportul necesar afiliatilor care il promoveaza, o gama varianta de produse, comisioane atragatoare si o rata de aprobare cat mai ridicata. Poate si un bonus in functie de performanta.
Daca indeplineste aceste conditii, un advertiser e „numai bun de promovat”, cum imi place mie sa-i spun. Si in aceasta categorie se afla QuickMobile, magazin intrat de curand in reteaua de marketing afiliat Profishare, care nu numai ca raspunde prompt intrebarilor primite de la fiecare afiliat, dar are si o serie de comisioane super atractive. Si ca tot vorbeam de bonusuri pentru afiliatii performanti, merita sa arunci o privire aici.
Practic, e momentul sa faci bani cu QuickMobile si Profitshare!
De ce QuickMobile? Pentru ca inainte de toate, e un brand! Un brand premium, cu clienti premium, deci ai toate sansele sa inregistrezi comisioane de valoare mare! Ca sa clarificam:
Gama QuickMobile include peste 6000 de produse disponibile online de la circa 200 de branduri internaționale premium. Mai mult, QuickMobile oferă comisioane ce depășesc media oferită de advertiserii IT&C din rețelele de marketing afiliat, respectiv 3% pentru Telefoane și Tablete, 10% pentru produsele din categoria Gadgets, 20% pentru articolele din categoria Accesorii, 20% pentru produsele din categoria Branduri de lux.
De ce Profitshare? Pentru ca e singura retea de marketing afiliat care plateste absolut toate comisioanele aprobate, fara sa te faca sa astepti, exact la urmatorul ciclu de plata. De ce e important acest lucru? Pentru ca, spre deosebire de alte retele, unde cu greu iti recuperzi banii daca un advertiser se hotaraste sa paraseasca sistemul, chiar daca a aprobat inainte de plecarea sa din sistem comisioanele pe care tu le-ai inregistrat, dar nu le-a platit, Profishare se angajeaza sa plateasca, dupa cum spuneam, orice comision care are statusul „aprobat”. Iar acesta este motivul pentru care, de o vreme incoace, am inceput sa migrez catre Profitshare. Rezultatele nu au intarziat sa apara:
Ai ajuns pana aici? Atunci iti multumesc si permite-mi sa iti ofer inca un pont:
Asa cum am mentionat si mai sus, e un moment propice pentru promovarea smartwatch-urilor! Odata cu lansarea Apple Watch, tot mai multa lume cauta informatii despre achizitionarea unui astfel de gadget. QuickMobile are in oferta sa aceste ceasuri atat de captivante pentru cei care iubesc tehnologia de ultim moment. Si daca eu nu te-am convins sa-i promovezi, atunci cu siguranta o va face comisionul de 10%!
Te las pe tine sa calculezi cati bani poti face doar dintr-o singura vanzare daca un vizitator al blogului tau comanda, spre exemplu, acest superb Apple Watch. 🙂
Salut, când zici ca se poate obține comision din vânzare sau lead, la ce te referi prin lead? Click către produs?
Mult spor cu marketingul afiliat 😉 E o oportunitate bună de a face bani online. Cel mai important e să ai energie să te ții de asta. Pe mine uneori mă ia lenea și mai uit de asta 🙂
Multumesc, Gabriel!
Cat despre lene, bine ca exista leac.