Multi dintre noi suntem afectati la inceputul primaverii de astenia de primavara care nu este o boala in sine, ci un simptom care se manifesta printr-o stare de disconfort fizic si psihic.
Cei care au un deficit de vitamine si minerale datorita unei alimentatii nesanatoase din timpul iernii sunt foarte predispusi sa faca astenie de primavara.
Infectiile acute respiratorii caracteristice acestui sezon, precum si lipsa exercitiilor fizice pot cauza instalarea asteniei de primavara.
In alta ordine de ide, la inceputul primaverii organismul trebuie sa se adapteze pe de o parte schimbarilor de temperatura, pe de alta parte schimbarilor de luminozitate (crescuta).
Formele sub care se poate manifesta astenia sunt diverse, ca de exemplu, lipsa de vitalitate, dureri de cap, somnolenta, axietate, scaderea poftei de mancare, indiferenta, scaderea capacitatii de concentrare, stare de confuzie, stare de oboseala continua.
Daca ne confruntam cu unul sau mai multe simptome ale asteniei dintre cele mentionate mai sus, trebuie sa le dam foarte multa atentie deoarece una dintre consecintele neplacute ale asteniei este depresia.
Depresia se manifesta printr-o stare de tristete acuta si printr-o pierdere a stimei de sine. Cel care acuza aceste simptome trebuie sa se prezinte neaparat la medicul specialist psihiatru, care ii va institui tratamentul adecvat.
O alta consecinta a asteniei de primavara este si instalarea anemiei si asta din cauza lipsei de vitamine si minerale cu care ne confruntam adesea in aceasta perioada.
Daca s-a instalat astenia de primavara trebuie sa o combatem printr-o alimentatie sanatoasa, prin exercitii fizice si prin odihna adecvata.
Daca ne referim la alimentatie, atunci trebuie sa consumam multe legume proaspete. Verdeturile care apar in aceasta perioada au un efect benefic in tratarea anemiei.
Urzica, spanacul, salata verde sunt doar trei remedii sanatoase pentru tratarea asteniei.
De asemenea, in aceasta perioada trebuie sa consumam foarte multe fructe bogate in vitamina C, spre exemplu, mere sau citrice. Benefice in stare de oboseala cronica se remarca si macesele. O lingurita de drojdie de bere amestecata cu miere te revigoreaza atat fizic, cat si psihic.
Pentru combaterea asteniei e recomandat sa consumam cat mai multe lichide care au rol in detoxifierea organismului.
Daca astenia este foarte marcata atunci e nevoie sa se administreze si o gura de vitamine si minerale.
Dupa cum se stie, vitamina A si vitamina C, iar vitamina B12 e benefica in caz de anemie.