Se pune deseori intrebarea: pot fi eliminati carbohidratii din dieta mea? Evident ca nu, deoarece carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului.
In absenta carbohidratilor, corpul tau va produce energie folosind proteinele si grasimile. Totodata, eliminarea din dieta a alimentelor care contin amidon ar putea determina aparitia unor deficiente in anumiti nutrienti si evident aparitia unor probleme de sanatate.
Eliminarea de carbohidrati te priveaza de un aport suficient de fibre. Sursele sanatoase de carbohidrati reprezinta o importanta sursa de nutrienti ca: fierul, calaciul sau vitamina B.
Daca eliminam carbohidratii si ii inlocuim cu grasimi, mai cu seama cele saturate cu continut bogat in colesterol, atunci va creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Atunci cand aportul de carbohidrati este mic, organismul descompune grasimile pentru a obtine energie.
Acest proces determina o acumulare de cetone in sange, ducand la instalarea cetoacidozei care se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, greata, ameteli, iritabilitate si deshidratare pe termen scurt. E recomandat sa introduci in dieta ta surse sanatoase de carbohidrati, cum ar fi cerealele integrale, cartofii si fructele.
Specialistii recomanda ca o treime din dieta ta trebuie sa fie alcatuita din alimente care contin amidon, precum painea, orezul, cartofii si pastele fainoase, iar o alta treime ar trebui sa fie reprezentata de fructe si legume.
De asemenea, ei sustin faptul ca noi ar trebui sa consumam cat mai multe fibre si alimente care contin amidon si mai putin dulciuri, bomboane de ciocolata, biscuiti, prajituri sau produse de patiserie.
Adoptarea unei diete bogate in carbohidrati sau grasimi nu conduce in mod obligatoriu la cresterea in greutate. Poti deveni supraponderal daca mananci prea mult. Cu alte cuvinte, este mai important sa fii atent la cat de mult mananci in total.
Consumul unei diete bogate in carbohidrati de tipul fibrelor creeaza rapid senzatia de satietate. Daca mananci alimente ce contin carbohidrati de tipul zaharului, atunci exista pericolul de a deveni supraponderal pentru ca aceste alimente sunt bogate in calorii.
Pentru a preveni in greutate, e foarte important sa eviti sa consumi carbohidrati bogate in calorii, mai ales in asociere cu alimente ca unt, branz, smantana sau ulei. Unii specialisti admit ca factorul determinant in cresterea in greutate poate fi atribuit consumului „de prea multe calorii”.
Pentru a mentine o greutate normala, trebuie sa reduci consumul de produse zaharoase in favoarea fructelor, legumelor, leguminoaselor, alimentelor integrale si amidonului.