Avand in vedere ca lucrez la calculator de acasa, as putea spune ca sunt un tip sedentar. Tocmai de aceea, de cateva luni de zile am zis sa nu o iau tare, adica sa nu ma apuc din prima sa trag de fiare sau sa alerg zeci de kilometri, ci mai intai de toate, sa ma plimb asa, la pas, prin parcurile din apropiere. Nu am eu foarte multe parcuri in apropierea casei, insa totusi nu ma pot plange. La urma toata, e ok si pe trotuar, nu neaparat prin parc, parc care a devenit mai mult un spatiu al celor care isi scot cainii sa zburde si sa isi faca nevoile. Ce conteaza ca nu curata nimeni in urma lor, nu?
In fine, in acest articol vroiam sa va povestesc de ce imi place sa ma plimb zilnic. In primul rand, am ales sa ma plimb zilnic deoarece am constientizat ca nu poti fi sanatos si nu poti sa te simti relaxat daca nu faci miscare.
Este demonstrat stiintific faptul ca mersul pe jos regulat reduce riscul de boli de inima si riscul de a face accidente vasculare cerebrale. Si cum asta nu ar fi tot, plimbarile dese reduc si riscul aparitiei diabetului de tip 2 si al astmului. Nu o spun eu, ci multi dintre cercetatorii britanici.
Si cum probabil stiti, tot mersul pe jos este indicat si celor care vor sa scape de cateva kilograme in plus. Daca aveti mai multe, atunci poate ar fi cazul sa va indreptati atentia catre o sala si catre un specialist, care sa va ofere un program adecvat de slabit.
Mersul pe jos stimuleaza circulatia si desi la prima vedere poate parea un paradox, ei bine, el este „de vina” si pentru un nivel mai mare de energie. Spre exemplu, poti sa faci un experiment ca sa vezi pe propria piele ca mersul pe jos si miscarea in general reprezinta cel mai bun energizant natural: intotdeauna dupa-amiaza, in pauza de masa, in loc sa te asezi comod pe un fotoliu pentru a-ti savura cafeaua, alege sa faci o mica plimbare in aer liber. Vei observa mai apoi, ca odata ajuns la birou, vei avea nu doar mai multa energie, ci si mult mai multe idei inspirate care te vor ajuta sa-ti rezolvi cu succes obiectivele propuse.
Nu in ultimul rand, numeroase studii au demonstrat ca exercitiile de intensitate moderata, cum ar fi mersul pe jos, ar fi uneori la fel de eficace ca niste antidepresive. Nici nu este de mirare faptul ca plimbarile sunt recomandate chiar si psihologi atunci cand vorbim de anxietate sau de o depresie usoara spre moderata. In acest caz, relaxarea este cheia, iar mersul pe jos te poate ajuta sa atingi acest scop!