In ultimele sase luni ale acestui an, se remarca o usoara crestere (de circa 0,4%) a preturilor la locuintele construite recente, fie ca vorbim de orase mici, fie ca ne referim la cele cincisprezece orase mari din Romania care fac parte din categoria asa-zisilor poli de dezvoltare. In aceasta din urma categorie exista discrepante evidente in ceea ce priveste pretul locuintelor noi, astfel ca un apartament nou se vinde in Galati cu un pret de circa 750 euro/mp, pe cand la Bucuresti, acesta se situeaza la cote mai mari, de aproximativ 1130 euro/mp.
In orasele mici pretul locuintelor noi variaza destul de mult, astfel ca la Miercurea Ciuc si Ramnicu Valcea pretul a fost in jur de 750 euro/mp, pe cand in Maramures, la Baia Mare pretul s-a situat sub 500 euro/mp.
In prezent, cererea este orientata in mod predilect catre locuintele nou construite. De obicei, apartamentele noi care se construiesc la periferia oraselor au preturi mai mici decat cele vechi situate in partea mediana a orasului. In plus, de multe ori se acorda in exteriorul blocurilor respective un loc de parcare gratuit.
In cazul caselor sau terenurilor, se constata o usoara scadere a preturilor in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
In Bucuresti, s-a inregistrat cel mai mare pret de tranzactionare pentru vile si case, acesta situandu-se peste 1.000 euro/mp. Vilele si casele se vand la un pret foarte bun si in orasul Cluj Napoca, unde de cele mai multe ori pretul depaseste valoarea de 850 euro/mp.
La polul opus s-au situat casele si vilele din Alexandria, Botosani sau Piatra Neamt, cu un pret de circa 400 euro/mp.
Un alt segment al pietei imobiliare este reprezentat de trazactia cu terenuri agricole. Vorbim aici atat de piata primara care inlude suprafete de pana la 10 hectare de pamant si piata secundara care include suprafete de teren de pana la 2.000 hectare.
Incepand cu 2012, preturile cu care se vand terenurile agricole au crescut cu 50%. In ciuda acestui fapt a crescut cererea pentru acest segment al pietei imobiliare. Terenurile agricole se gasesc de obicei predominant in Campia Romana, in podisuri (Podisul Dobrogei, Podisul Getic, Podisul Moldovei), ori in Campia de Vest sau in Depresiunea Transilvania.
In Campia Romana pretul unui hectar de pamant e variabil, astfel ca in Oltenia este in jur de 1800 de euro/ha, iar in Muntenia un hectar se vinde cu circa 4500 euro.