Rahitismul este o boala destul de frecventa la copil. Rahitismul chiar si in stadiile avansate poate fi tratat.
Tratamentul rahitismului trebuie sa inceapa chiar din stadiile incipiente. Baza tratamentului consta in administrarea vitaminei D. Daca copilul dvs. a fost diagnosticat de medicul specialist cu rahitism, atunci trebuie sa se administreze doze mai mari de vitamina D decat acelea care se administreaza pentru prevenirea rahitismului.
Trebuie sa nu sariti peste doze, iar la fiecare priza trebuie sa fiti atent ca bebelusul dvs sa primeasca intreaga doza de vitamina D. Nu administrati vitamina D in cantitate mai mare decat v-a recomandat medicul dvs. deoarece acest lucru poate duce la alte neplaceri: la instalarea hipervitaminozei D, de exemplu.
Vitamina D este necesara organismului uman in orice etapa a vietii. In copilarie vitamina D este necesara pentru cresterea oaselor, iar la adulti e necesara pentru mentinerea unei densitati normale osoase.
Ca definitie, rahitismul se caracterizeaza printr-o insuficienta de vitamina D care provoaca tulburarea metabolismului calciului, ducand uneori la deformarea oaselor.
Deficitul de vitamina D duce la incapacitatea de a asimila calciul din alimentatie.
Care sunt copiii mai predispui la rahitism? Cei care se nasc primavara si iarna, cei carora nu li se administreaza zilnic vitamina D sau nu ati administrat in perioada sarcinii suplimente cu vitamina D, daca copilul a fost prematur, daca copilul mai are si alte probleme de sanatate (mucoviscidoza si boala Chron).
Daca copilul dvs. i-a tratament anticonvulsivant, de aceea e necesar ca sa luati legatura cu medicul care v-a aplicat terapia necesara in aceste cazuri.
Care sunt simptomele rahitismului la copii?
In perioadele incipiente ale rahitismului poate sa nu apara niciun simptom. Exista insa unele situatii cand copilul transpira in perioada alaptatului si ii cade parul de pe ceafa, iar in stadiile mai avansate apare deformarea oaselor.
Daca observati ca bebelusul dvs. prezinta intarziere in dezvoltarea fizica, va puteti adresa pediatrului. Daca nu se constata o hipovitaminoza D atunci puteti administra copilului doza profilactica de vitamina D.
In formele avansate de rahitism, oasele deformate pot reveni la refacerea formei de dinainte si la o crestere normala numai in cazul unui tratament bine instituit si individualizat.
In cazurile severe se impune interventia medicului ortoped si chiar interventia chirurgicala.