Cei mai impatimiti gameri vor alege intotdeauna un calculator pentru gaming in detrimentul unei console. Avantajele si dezavantajele sunt de ambele parti, insa calculatorul are probabil castig de cauza datorita posibilitatii customizarii acestuia, implicit performante mai bune si experiente de joc mult mai placute. Totusi, o consola costa aproximativ 1800 Ron pe cand un calculator de jocuri trece de cele mai multe ori de pragul de 3000 Ron.
In acest articol vreau sa-ti dau cateva sfaturi atunci cand vrei sa-ti configurezi un calculator pentru gaming. Alegerea componentelor PC pentru jocuri este un lucru esential in optimizarea calculatorului pentru a avea performante maxime in jocuri. Placa video si procesorul sunt cele mai importante componente din sistem; o placa video noua, entry-level, pentru gaming costa de la 600 Ron in sus. Ori cat de mult ti-ai dori sa gasesti o placa video mai ieftina, nu o sa gasesti (subliniez, noua). Memoria placii video trebuie sa fie de minim 2 GB si, de preferat, busul de memorie cel putin 192 biti (sunt palci video foarte bune pentru jocuri si la 128 biti). Daca e sa vorbim de procesor, e alegerea fiecaruia sa aleaga intre Intel sau AMD, cert este ca un procesor Quad Core este absolut obligatoriu, asta daca vrei sa rulezi cele mai noi jocuri.
Memoria RAM si dispozitivul de stocare sunt importante si ele. Trebuie sa te orientezi sa cumperi cel putin 4 GB DDR3 la frecventa de 1600 MHz; majoritatea jocurilor noi recamanda insa 8 GB si ar trebui sa iei in considerare si acest aspect. HDD au o viteza (rata de transfer la citire si scriere) net inferioara SSD-urilor. Daca nu ai avut pana acum un SSD, cu siguranta vei fi uimit de cat de mult poate influenta aceasta componenta performantele calculatorului.
Desigur, si celelalte componente isi au rolul lor intr-un calculator pentru jocuri (mai ales placa de baza); eu iti recomand sa pui accent pe cele mentionate mai sus, si, in functie de buget, sa te orientezi dupa celelalte.