Zaharul este un ingredient care se gaseste in aproape toate alimentele. Consumat in exces, zaharul determina afectiuni ca: diabetul zaharat, afectiuni ale aparatului cardiovascular si nu in ultimul rand obezitate.
Zaharul este alb sau brun si se gaseste fie sub forma cristalina, fie ca si zahar pudra.
Zaharurile se impart in monozaharide si dizaharide. In continuare, acestea se impart in glucoza si fructoza, pe care le gasim in fructe, miere, in legume.
Zaharoza e continuta in zaharul de masa, lactoza se gaseste in lapte, iar martoza e continuta in bauturile alcoolice, ca de exemplu in bere.
Zaharul e daunator pentru dantura pentru ca produce in timp carierea dintilor.
Specialistii sustin ideea conform careia zaharul nu e nociv daca e consumat in cantitati moderate. In situatia in care energia rezultata din consumul zaharului nu e consumata, atunci ea va fi inmagazinata ca grasime, lucru care determina obezitatea ce poate duce la instalarea diabetului zaharat de tip 2.
In intestin, zaharul sub actiunea enzimelor e transformat in glucoza, care trece in sange, ajunge la celule, organe si muschi si este transformat in energie.
Nivelul glucozei in sange este mentinut in limite normale de catre un hormon: insulina, care este produsa de celulele beta din pancreas.
Daca pancreasul produce mai putina insulina sau celulele devin rezistente la insulina, atunci nivelul glucozei in sange poate sa creasca la valori foarte mari si astfel se instaleaza diabetul zaharat.
Zaharul e vital pentru organismul nostru deoarece produce energia de care avem nevoie. Consumul exagerat de zahar este nociv pentru sanatate deoarece duce in cele din urma la instalarea unor boli ca diabet zaharat, obezitate sau boli cardiovasculare.