Sa luam un exemplu reprezentativ: orasul Cluj.
Clujul este unul dintre cele mai scumpe orase din Romania si in unele privinte este pe picior de egalitate cu Bucurestiul (ne referim la preturi). Sa fii chirias intr-un oras mare necesita destule finante, insa trebuie sa recunoastem ca si oportunitati gasesti din plin.
Chiar daca oferta este mare si in fiecare zi apar noi anunturi cu locuinte de inchiriat, proprietarii au cam toti acelasi pret. Astfel, putem spune ca 200 euro este pretul mediu pentru o garsoniera destinata unui cuplu sau unor studenti (nu mai multi de 2), situata intr-o zona decenta. Se gasesc insa oferte mai atractive, 150-180 euro, doar ca ori se afla in zone precum Baciu, Floresti, ori sunt atat de mici incat nu te poti invarti in ele sau au mobila foarte veche, uzata. Un alt aspect important este ca multi dintre proprietari nu sunt dispusi sa negocieze sau sa lase 5 ori 10 euro, chiar daca tu le spui ca vei sta pe o perioada indelungata (minimum 1 an). O dovada in acest sens sunt anunturile care se repeta uneori luni intregi.
Cum spuneam, Clujul este un oras scump si ai sanse reale sa gasesti garsoniere de inchiriat mai ieftine in Bucuresti. Daca o sa vezi anunturi care se abat de la pretul standard si nu au nici macar poze, asteapta-te ca locuinta sa nu fie complet mobilata sau sa nu aiba centrala, ci convector. Ori sa fie intr-o zona departe de mijloacele de transport, de magazine, etc.
Inainte de a inchiria este bine sa te asiguri ca totul functioneaza la parametri normali. Aragazul, masina de spalat, frigiderul, usile, geamurile, robinetele se numara printre cele mai importante lucruri pe care o sa le folosesti si cel mai des, asa ca atentie sporita inainte de a-i oferi proprietarului chiria si garantia (echivalentul unei chirii). De asemenea, stabileste cu acesta niste reguli de bun simt si mergi printr-o agentie pentru ca ai mai multe sanse sa inchiriezi ceva decent si intr-un timp mai scurt, chiar daca o sa platesti un comision.
Pont: 1. Atunci cand te pregatesti sa inchiriezi o garsoniera, incearca sa cauti una situata intr-un bloc de apartamente.
2. Chiar daca nu foarte multi proprietari sunt dispusi sa negocieze, poti totusi sa aduci in prim plan niste dezavantaje care le-ar putea avea locuinta respectiva: balcon deschis, lipsa termopanelor, ultimul etaj sau parter, etc.