Sa devii mai eco nu este greu, nici acasa, nici la birou. Nici nu trebuie sa faci niste sacrificii foarte mari, ci doar sa fii dispus sa schimbi niste lucruri mici la inceput, pentru ca, in timp, sa ajungi sa faci schimbari mai mari. Asta pentru ca, daca toti am face aceste schimbari minore, ele s-ar aduna si planeta ar deveni un loc mai bun pentru toata lumea. Daca vrei sa se intample asta si la biroul la care lucrezi, trebuie sa fii dispus sa schimbi unele lucruri, sa faci economie si sa cumperi anumite echipamente care sa te ajute. Nu sunt investitii mari si iata cum le poti face.
- Reciclarea ar trebui transformata intr-o politica generala
Aici nu vorbim doar despre hartie, desi deseurile de acest tip sunt cele mai comune intr-un birou. Sticlele, obiectele din metal sau chiar componentele calculatoarelor care se strica pot fi si ele reciclate, trebuind doar sa ai pubele potrivite pentru asa ceva (unele diferite, in functie de material). Si mai important este ca toata lumea din birou sa adere la astfel de norme, pentru ca altfel nu are niciun rost. Astfel, schimbarea va incepe cu firma la care lucrezi si poate, in timp, altele va vor urma exemplul.
- Nu folosi hartie decat daca este absolut necesar
Desi multi dintre cei care au o viziune mai eco asupra lumii din jur si-ar dori sa elimine complet utilizarea hartiei, acest lucru este, pentru moment, doar o utopie. Pe de alta parte, insa, tot este bine daca vei reusi sa reduci numarul de coli folosite. In primul rand, se poate printa pe ambele parti ale unei coli si, daca nu este vorba despre niste documente oficiale, atunci aceasta poate sa fie facuta o politica generala. Asa, aceste cosuri de gunoi nu vor mai fi intotdeauna pline si se va putea salva o jumatate din necesarul de hartie. Iar daca foile folosite sunt duse la reciclare, totul va fi mult mai bine si vor fi salvati mult mai multi copaci.
- Eficientizarea transporturilor
Indiferent daca lucrezi intr-un birou mai mic sau intr-o multinationala cu zeci sau sute de angajati, acest lucru este posibil. In primul rand, angajatii trebuie sa fie incurajati sa lase masinile acasa si sa foloseasca transportul in comun sau bicicletele (chiar mersul pe jos, daca biroul este situat destul de aproape de casa). Daca el este insa in afara orasului, colegii tai pot imparti aceeasi masina (una polueaza mai putin decat patru sau cinci) sau firma le poate asigura transportul cu un autobuz propriu. In acest mod, nu doar ca ei vor interactiona mai mult si mai bine, dar si noxele eliminate de automobile vor scadea.
- Realizarea arhivelor digitale
Arhivele fizice sunt deja de domeniul trecutului. Nu doar ca ocupa extrem de mult spatiu, dar sunt si greu de inventariat. Arhivele digitale sunt insa mult mai simplu de folosit, permit mai putine erori (este mult mai greu sa pierzi un document sau sa nu il gasesti atunci cand ai nevoie de el) si nu au nevoie de spatiu. In plus, nu vei consuma nici hartie, deci biroul va fi mai prietenos cu mediul. Cele mai multe firme din strainatate au trecut deja la acest pas, atat din ratiuni de timp, cat si din cele ecologice, asa ca si biroul tau o poate face (dupa o perioada in care documentele sunt digitalizate).
- Inchiderea aparatelor electronice atunci cand nu sunt folosite
Daca lucrezi intr-un birou in care computerele, becurile sau aerul conditionat nu sunt stinse dupa terminarea programului inseamna ca lucrurile ar trebui sa se schimbe. La prima vedere, un singur aparat nu presupune un consum prea mare, dar, daca sunt zeci, acesta creste exponential si totul se pierde degeaba. Asadar, toti trebuie sa faceti un efort si sa stingeti aparatele atunci cand ele nu sunt folosite si asa nu doar ca veti proteja mediul, dar veti inregistra si facturi mai scazute. Bineinteles, aici nu ne referim la aparate precum frigiderele sau centralele termice, care trebuie sa ramana in functiune.
- Semnarea digitala a documentelor
In multe firme inca sa practica semnaturile clasice. Asta inseamna ca hartiile sunt scoase la imprimanta, semnate, scanate si apoi trimise din nou prin email. Asadar, se pierde timp si hartie, ba chiar se pot rataci documentele. Pe de alta parte, daca se achizitioneaza niste aparate de semnat digitale, totul va merge mult mai repede. Acestea sunt destul de ieftine, iar semnatura apare direct pe computer, fara a mai fi nevoie de folosirea hartiei fizice. In plus, va fi mai usor si pentru sefi, care nu vor mai sta cu teancul de hartii pe birou.
- Comunicarea ar trebui realizata cat mai digitalizat
Au trecut vremurile in care hartiile trebuiau sa circule intre birouri, in care angajatii isi luau acasa fise de lucru si alte documente sau in care programul si toate anunturile erau facute la avizier. Astazi, odata cu utilizarea internetului, toate acestea pot fi realizate mult mai usor. Pana la urma, orice angajat are o adresa de email pe care poate primi toate informatiile necesare (iar daca se doreste mai multa confidentialitate sau evitarea spam-urilor, pot fi utilizate adrese institutionale). Hartia ar fi, de asemenea, salvata. Exista si unele voci care spun ca o parte din angajati pot lucra de acasa, dar orice persoana care a incercat asta va va asigura ca nu este prea productiv. Insa comunicarea digitala poate fi implementata la birou, fara nicio parte negativa.
- Team-buildingurile sunt necesare
Din pacate, nicio schimbare din cele amintite mai sus nu poate sa fie implementata daca vei lucra de unul singur. Asadar, vei avea nevoie si de sprijinul colegilor tai sau de cel al sefilor (daca este sef, va fi ceva mai usor). Va fi nevoie sa duci si un pic de munca de convingere, dar daca lucrezi cu niste oameni la fel de interesati ca tine, nu va fi prea greu. Esential este sa reusesti sa creezi un spirit de grup, iar acest lucru nu poate sa fie realizat decat in urma unor sesiuni de team building, daca se poate, chiar in natura, pentru mai mult awareness.