Odata cu limitarea perioadei de creditare pentru creditele de nevoi personale la maxim 5 ani, de catre Banca Nationala, au disparut din oferta bancilor si imprumuturile in valuta.
Foarte putine banci mai ofera acum clientilor credite nevoi personale in valuta, dupa ce pana la aparitia crizei financiare din 2008 acestea erau cele mai accesate credite.
De altfel dobanda medie la creditele in euro a depasit valoarea pentru credite in moneda nationala. Acestea din urma au beneficiat si de actiunile de promovare ale bancilor care au venit cu oferte promotionale la credite pentru satisfacerea nevoilor personale, fara garantii imobiliare.
In plus, au aparut tot mai multe oferte pentru credite de nevoi personale cu dobanda fixa, pe intreaga perioada de creditare. Acestea ajung pana la un minim de 10 procente la lei pentru toata perioada de maxim 5 ani.
Lipsa cererii pentru credite noi forteaza astfel bancile sa reduca dobanzile la credite, ceea ce a facut ca cea mai buna oferta pentru credite de nevoi personale sa fie apropiata de dobanda medie la credite ipotecare pentru achizitie locuinta.
Daca la imprumuturile fara garantii moneda de referinta este acum leul, pentru creditele acordate pe baza unei garantii ipotecare, de achizitie locuinta sau pentru nevoi personale cu ipoteca, romanii prefera in continuare euro.
Aceasta preferinta este data de dobanda mult mai mica pentru credite in euro care le face mult mai accesibile.
Diferenta dintre dobanda medie pentru credite ipotecare in euro si lei este de 3 procente, aceeasi valoare este valabila si in cazul imprumuturilor destinate achizitie unei case prin programul Prima Casa. In plus, in Romania, pentru toate tranzactiile mai impotante, indiferent ca este vorba de pretul unei locuinte, teren, masina preturile sunt stabilite in Euro astfel incat, psihologic, creditele in Euro beneficiaza si de pe urma acestui aspect in competitia cu cele in lei.
Eliminarea imprumuturilor in valuta pentru credite de nevoi personale protejeaza clientii fata de evolutiile nefavorabile ale cursului de schimb valutar, care a dat multe emotii in ultimele luni, cand euro a stabilit in mai multe zile noi maxime istorice.