Ceaiul de ghimbir este renumit pentru efectele sale impotriva stresului. Se foloseste radacina proaspata de ghimbir pe care o gasiti de obicei in supermaket-uri.
Cum preparati ceaiul de ghimbir? Spalati cu un jet de apa puternic o radacina de ghimbir de circa 5 cm apoi o dati prin razatoare. Puneti sa fiarba 1 litru de apa.
In momentul fierberii se adauga ghimbirul ras. Nu lasati decat 1 minut sa fiarba, apoi acoperiti vasul timp de jumatate de ora. Dupa aceea, strecurati si folositi ceaiul la nevoie.
De regula, ceaiul de ghimbir se consuma cu lamaie sau miere si are un gust iute dar placut.
Radacina de ghimbir este bogata in vitamina C, D, B6, are un continut mare de minerale (zinc, potasiu, calciu, magneziu sau cupru) si foarte multe uleiuri esentiale care combat oboseala si au importante efecte tonice.
Asupra tubului digestiv ceaiul de ghimbir are multe efecte benefice si anume: combate diareea, flatulenta, balonarea, diferite forme de indigestie. Acest ceai este indicat dupa mese copioase pentru a te revigora.
Ceaiul de ghimbir are un continut bogat in antioxidanti, deci este important pentru sistemul imunitar. Ceaiul de ghimbir este indicat si ca decongestionant nazal, expectorant, asa ca poate fi folosit cu succes in tratarea racelilor.
Ceaiul de ghimbir este folosit si pentru prevenirea cheagurilor de sange, deci are un mare rol si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Ceaiul de ghimbir este un antidot ideal pentru raul de miscare. Daca ai rau de masina sau rau de avion, atunci o ceasca de ghimbir baut inainte de a pleca in calatorie te poate ajuta sa treci mult mai usor peste acest inconvenient.
Ceaiul de ghimbir are un efect favorabil in artrita reumatoida datorita unei substante cu puternic efect antiinflamator pe care il contine ghimbirul.
Cand folositi ceai de ghimbir nu trebuie sa luati si antiinflamatoare nesteroidiene deoarece pot aparea unele efecte neplacute.
Ceaiul de ghimbir poate fi folosit la tratarea migrenelor sau a crampelor musculare.
Compresele cu ceai de ghimbir aplicate pe abdomenul inferior pot fi de mare succes pentru a trata dismenoreea. Inainte de a pleca la serviciu e foarte bine sa bei o ceasca de ceai de ghimbir pentru ca are efect energizant, deci poti scapa de stresul acumulat in timpul zilei.
Trebuie sa fii atent si sa nu administrezi ceai de ghimbir daca suferi de boli renale. Nu trebuie sa abuzezi de acest ceai in cazul disconfortului digestiv pentru ca pot aparea efecte neplacute, ca diareea, greata sau varsaturile.
La cei care au diabet zaharat se recomanda prudenta pentru ca ghimbirul produce hipoglicemie. Cei care fac tratament impotriva tensiunii arteriale trebuie sa fie prudenti cand folosesc ceaiul de ghimbir pentru ca acesta scade tensiunea arteriala si produce palpitatii.
De asemenea, nu consuma ceai de ghimbir daca urmeaza sa fii supus unei interventii chirurgicale.