Cel care a revolutionat intreaga cultura si civilizatie prin descoperirea primei masini de tiparit a fost Johann Gutenberg.
El s-a nascut in orasul Mainz intr-o familie de conditie buna, in anul 1398, deci in Evul Mediu.
Avea doar cativa ani cand a inceput sa citeasca. Apoi, cand a devenit mai mare, citea orice manuscris ce ii cadea in mana.
In aceasta perioada aparuse o inovatie primitiva in tiparirea manuscriselor si anume imprimarea-bloc, adica textul era sculptat pe o scandura, literele erau scoase afara si erau vopsite cu cerneala.
Dupa aceea placa se presa pe o bucata de pergament sau de hartie. Aceasta tehnica era foarte greoaie si era deosebit de costisitoare. De aceea, Gutenberg a avut si calitati tehnice. El s-a gandit la o tehnica revolutionara.
Perioada in care el activa era una destul de nefavorabila, deoarece atunci hotaratoare era decizia Bisericii Romano-Catolice.
De aceea, el a hotarat sa se mute la Strasbourg si a reusit sa-si deschida un atelier intr-o cladire darapanata, in care locuisera niste calugari. Aici ridica suspiciunea vecinilor, care il puteau denunta in orice moment.
Totusi, el nu parea afectat si isi continua proiectele si experimentele sale. In cele din urma, ramane fara bani si se reintoarce la Mainz.
Aici il cunoaste pe Fust, un avocat si bijutier bogat. Gutenberg ii spune planurile sale in legatura cu descoperirea unei masinarii de scris si acesta decide sa il imprumute cu optsute de guldeni.
Gutenberg a continuat sa persevereze in munca sa si sa inlocuiasca literele si matritele din lemn cu litere si matrite de metal. Dar Fust dorea insa ca investitia sa devina profitabila, ceea ce la momentul respectiv nu era posibil.
In cele din urma se intampla ca Fust sa il dea in judecata pe Gutenberg si castiga procesul. Astfel Gutenberg e obligat sa isi vanda si obiectele de lucru pentru a putea plati marile despagubiri pe care i le datora lui Fust.
In ciuda falimentului personal, Gutenberg persevereaza in continuare si tipareste prima Biblie in orasul Bamberg. Dupa aceea, clerul ii solicita tiparirea Bibliei in limba latina, in doua volume a cate trei sute pagini.
La acea vreme erau tiparite 230 de exemplare dintre care unele pe suport de hartie, iar altele pe piei de animale. In prezent, mai exista doar 29 de exemplare.
La varsta de 64 ani, Gutenberg este exilat din orasul Mainz, care a fost ars si se stabileste intr-un alt oras, in care infiinteaza un nou atelier de tipografie.
Desi arhiepiscopul de la acea vreme ii ofera titlul de nobil de curte, Gutenberg moare sase ani mai tarziu intr-o crunta mizerie.
Istoricii il considera drept cel mai ilustru inventator, care a adus beneficii enorme educatiei si culturii.
Inventia sa a avut un impact extraordinar asupra progresului civilizatiei omenirii. Paradoxal este faptul ca nu se stie nici locul unde a fost inmormantat deoarece de-a lungul istoriei evenimentele petrecute au facut ca biserica, inclusiv cimitirul sa fie distruse.
Se estimeaza ca doar o pagina din Biblia originala tiparita de Gutenberg ar costa acum sume exorbitante.