Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, care a jucat un rol covarsitor în crearea unor noi generații de muzicieni și care a avut o influența decisiva asupra compozitorilor de mai târziu.
Ludwig van Beethoven s-a născut în 16 decembrie 1770, în orașul german Bonn. Tatăl sau era cântărețde curte și a observat încă de timpuriu talentul fiului sau.
De aceea, s-a hotărât ca acesta sa ia lecții de muzica cu un mare organist al vremii. Acesta rămâne impresionat de marele talent al lui Beethoven, care la vremea aceea era un copil de numai 10 ani.
Când a împlinit 17 ani, tânărul Beethoven a plecat într-o călătorie la Viena, fiind sprijinit de arhiepiscopul din Bonn de la acel timp. La Viena are marea șansa sa ia lecții de muzica cu Mozart dar pentru o scurta perioada deoarece este nevoit să se întoarcă la Bonn deoarece mama sa era grav bolnava.
După moartea mamei sale lucrează la capela curții imperiale. Tot în aceasta perioada, colaboreaza cu orchestra teatrului din orașul Bonn.
La vârsta de 22 ani Beethoven pleacă din nou la Viena. Aici este elev al lui Joseph Haydn, iar mai apoi este elevul lui Antonio Salieri.
La Viena participa la concerte private și este foarte apreciat de artistrocratia vieneza care îl considera un mare pianist și compozitor.
La vârsta de 25 ani, Beethoven dirijeaza orchestra care interpreta primul lui concert pentru pian și pentru orchestra.
După acest eveniment, Beethoven dirijeaza concerte la Dresda, Brathislava și Praga. La aceste concerte era interpretata și renumita sonata op. 13 „Patetica”.
În anul 1789 compune cea dintai simfonie în DO major. În aceasta perioada marele compozitor sesizeaza ca i se diminuase auzul, lucru care îl afecteaza foarte mult și îl determina să se izoleze.
Cu toate ca hipoacuzia continua sa îl chinuie, totuși Beethoven continua sa compună marele simfonii a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala. În același timp, a compus și trei faimoase sonate, printre care si Appassionata.