Bufnitele
Bufnitele ocupa un loc special in randul pasarilor de preda. Aceste pasari au abilitati deosebite. Spre exemplu, vad foarte bine atat ziua cat si noaptea. Daca in cursul noptilor este si luna vizibila, atunci bufnita vede prada mai bine decat ziua.
In acelasi timp, bufnitele sunt inzestrate cu un auz foarte fin, fiind capabile sa auda un soarece de la o distanta destul de mare. Urechile bufnitelor sunt situate sub aripile de la picioare.
De asemenea, ghearele sunt caracteristice pentru o pasare de prada, ele avand forma unor ace prevazute cu un pinten, care ajuta bufnitele la capturarea prazii.
Bufnitele au marginile aripilor foarte moi, iar acest lucru ajuta la estomparea zgomotului produs de bufnita in momentul cand se indreapta spre prada ce vrea sa o atace. Cand ajung asupra prazii, corpul lor seamana cu o palnie.
Bufnitele au calitatea unui vanator iscusit si ataca rapid, dupa care prind cu ghearele prada aleasa.
Hrana bufnitelor este reprezentata in primul rand de soareci, dar ele pot manca la fel de bine si broaste sau mici reptile si uneori chiar veverite sau iepuri de talie mica.
Gustul pe care il percep animalele
Prin gust intelegem senzatia pe care alimentele o produs asupra mucoasei linguale. Acest tip de sensibilitate ne permite sa acceptam sau nu diferite alimente.
Atat la oameni cat si la animale, segmentul periferic al analizatorului gustativ se gaseste la nivelul papilelor gustative, care sunt situate pe suprafata mucoasei linguale si este reprezentat de mugurii gustativi.
Cu alte cuvinte, senzatia de gust e generata la nivelul acestor muguri gustativi. Ei sunt stimulati prin contact direct numai de substantele care sunt solubile in apa.
Omul are la nivelul limbii un numar de circa 3.000 de papile gustative. Porcul, spre exemplu, are un numar dublu de papile gustative fata de om. Balenele insa au un numar redus de papile gustative si asta pentru ca nu mesteca mancarea pe care o inghit.
O vaca are de sapte ori mai multe papile gustative decat omul, iar o antilopa detine recordul cu un numar de aproximativ zece ori mai mare. Deci se poate spune ca exista unele mamifere care sunt degustatori mult mai rafinati decat omul.
Ca o curiozitate in plus despre gustul la animale, mai trebuie adaugat ca pestii, animale vertebrate, au papile gustative dispuse pe toata suprafata corpului. La fluturi si la muste, acestea sunt dispuse la nivelul picioarelor.