Rosiile provin de pe continentul sud american si au fost introduse in Europa in urma cu mai multe secole. Aceste legume pot avea nu numai culoarea rosie, ci si culoarea galben sau mov.
Indiferent din ce soi fac parte, rosiile au un gust dulce. Putem consuma rosiile fie ca atare, in stare cruda, ori prin prelucrare termica.
Ele contin multe vitamine si minerale indispensabile pentru o buna functionare a organismului. In plus, aceste legume reprezinta si o sursa importanta de antioxidanti care joaca un rol deosebit in prevenirea aparitie diferitelor forme de cancer.
Cel mai important reprezentant antioxidant continut in rosii este licopenul. Cercetarile au demonstrat ca licopenul are o importanta deosebita in lupta de combatere a radicalilor liberi, prin urmare acesta contribuie intr-o oarecare masura in scaderea riscului de aparitie a diferitelor tipuri de tumori de tip canceros.
Rosiile reprezinta o sursa importanta de vitamina A si C. Exista dovezi ca si aceste vitamine exercita un efect antioxidant in aceeasi masura cu licopenul mai sus amintit.
De asemenea, rosiile au o mare cantitate de betacaroten care influenteaza pozitiv protejarea tegumentelor fata de ratele ultraviolete. In aceeasi masura, se pare ca si licopenul joaca un rol benefic asupra pielii, in sensul ca se opune procesului de imbatranire de la nivelul tegumentelor. Unele cercetari confirma faptul ca acest licopen e implicat si in prevenirea carcinomului cutanat.
Consumului constant de rosii actioneaza si asupra oaselor, acest lucru datorandu-se calciului si vitaminei K, doua elemente care joaca un rol esential in regenerarea tesutului osos. La mentinerea sanatatii oaselor i-a parte si licopenul, el avand o puternica actiune in profilaxia osteoporozei.
Totodata, rosiile contin si o mare cantitate de crom. Acesta este un mineral care participa la mentinerea glicemiei la valori normale. S-a constat ca acest mineral scade apetitul pentru produsele alimentare cu un continut mare de glucide.
Deoarece rosiile reprezinta o sursa bogata de vitamina A, rezulta ca putem consuma legumele in cauza pentru mentinerea unei bune acuitati vizuale.