Un factor important in cresterea economica a Irlandei din perioada 1990-2003 l-a avut PIB-ul scazut de dinaintea anilor ’90. Asta insemna ca la acel moment Irlanda avea forta de munca ieftina care atragea si numerosi investitori straini.
Nu e de neglijat nici faptul ca si cei mai multi muncitori irlandezi sunt foarte buni vorbitori de limba engleza, astfel ca ei pot comunica foarte usor cu multi clienti din SUA.
In prezent, Irlanda detine locul doi in Europa atunci cand vorbim de cel mai mare PIB pe cap de locuitor. Valoarea ridicata a acestui indicator a avut mai multe consecinte: au crescut substantial veniturile medii ale irlandezilor, lucru care a determinat implicit si cresterea consumului.
De asemenea, a scazut in mod semnificativ rata somajului, astfel ca in jurul anului 2005 aceasta rata era cea mai redusa din cadrul comunitatii europene. Totodata, cresterea PIB-ului a atras si cresterea inflatiei, care se reflecta in mod direct in cresterea preturilor la nivelul preturilor din tarile situate in nordul Europei.
Cresterea PIB-ului a dus si la o importanta scadere a datoriei externe. Prosperitatea generala care s-a produs in aceasta tara a dus la mari investitii in domeniul infrastructurii indeosebi in domeniul infrastructurii transportului. In acest caz, au aparut noi servicii de transport si s-au construit multe sosele.
Unul dintre efectele sociale ale unei tari prospere ca Irlanda s-a reflectat si in incetarea emigrarii cetatenilor sai. Dimpotriva, s-a constat o crestere importanta a emigrantilor catre aceasta tara.
S-a intensificat procesul de urbanizare a tarii pentru ca foarte multi tineri au parasit localitatile rurale indreptandu-se catre orase unde si-au gasit usor un loc de munca.
De altfel, prosperitatea Republicii Irlanda a grabit incheierea unui acord de pace cu Irlanda de Nord.
Din 2002 Irlanda a devenit a douasprezecea tara europeana care a adoptat moneda euro.
Cu o economie moderna, Irlanda este in prezent o tara din UE deosebit de toleranta atat pe plan politic, cat si social.