Amigdalitele sunt afectiuni mai frecvent intalnite la copii decat la adulti. Ele constau in inflamarea unor formatiuni de tesut limfatic numite amigdale palatine. Acestea se gasesc de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii.
Cauze si mod de transmitere
De cele mai multe ori, amigdalitele sunt cauzate de virusuri sau de o bacterie numita Streptococul beta-hemolitic din grupul A.
Sursa de transmitere o reprezinta omul bolnav. Cand acesta respira, tuseste sau stranuta, particulele incarcate cu agenti patogeni se transmit pe cale aeriana, putand fi inspirate de persoanele aflate in apropierea lui.
De altfel, exista riscul de a te imbolnavi daca unele regiuni ale corpului, ca nasul, ochii, gura, vin in contact cu obiecte contaminate cu agenti patogeni.
Simptome
Cele doua forme de amigdalita, virala si bacteriana, au in comun inflamarea gatului si durerea resimtita la acest nivel. Daca apar secretii nazale, tuse, stranut, congestie nazala, medicul care examineaza bolnavul poate suspiciona o amigdalita virala. De mentionat ca in acesta forma de boala se intalneste de obicei o febra usoara.
In cazul in care medicul constata ca febra s-a instalat brusc si a depasit 38 grade Celsius si, de asemenea, observa depozite alb-galbui la nivelul amigdalelor si prezenta de noduli limfatici inflamati la nivelul gatului, se ridica suspiciunea unei amigdalite streptococice. De aceea, se impune un consult de specialitate la medic, singurul in masura sa puna diagnosticul corect si sa instituie tratamentul adecvat.
Totodata, este indicat sa apelati la medic atunci cand ati avut minim 5 episoade de amigdalita pe an sau atunci cad isi face aparitia cefaleea (durerea de cap) si durerea la inghitit.
Diagnostic
Foarte important pentru diagnosticarea corecta este examenul local al amigdalelor, precum si efectuarea unui istoric al bolii. Alte analize care pot confirma diagnosticul sunt: ASLO si efectuarea unei culturi bacteriene din exudatul faringian. Acestea din urma pot pune cu certitudine diagnosticul de amigdalita streptococica.
Durata amigdalitelor virale este de 5-10 zile, in timp ce amigdalitele streptococice dureaza o perioada mai indelungata de timp.
Tratament
Ca orice infectie virala, amigdalitele virale trec de la sine. Necesita tratament cu antibiotice numai amigdalitele streptococice.
Tratamentul amigdalitelor virale se poate face la domiciliu, fiind unul simptomatic. Acesta consta in administrarea de medicamente antialgice, dintre care se numara Paracetamolul si Nurofenul. Este important de stiut ca nu se administreaza aspirina, deoarece poate produce alte complicatii, printre care sindromul Reye.
De asemenea, este indicata gargara cu apa sarata, consum mare de lichide si necesitatea unui umidifcator in camera bolnavului. De obicei, nu se folosesc dezinfectante orale, antihistaminice sau decongestive nazale, deoarece ele pot avea efecte secundare nedorite.
In cazul amigdalitelor streptococice, tratamentul trebuie instituit de medicul specialist. Acesta se bazeaza, in general, pe antibiotice. Se impune respectarea perioadei de tratament chiar daca unele dintre simptome pot disparea pe parcurs. In caz contrar, se instaleaza rezistenta la antibiotice si acestea nu mai pot fi administrate in alte situatii.
Daca tratamentul cu antibiotice este corect se evita aparita complicatiilor, deoarece in amigdalita streptococica pot aparea si unele infectii ale urechilor precum si ale sinusurilor. Cea mai de temut complicatie este reumatismul articular acut.
In situatia in care apare amigdalita cronica sau cea recidivanta, se impune tratamentul chirurgical, care consta in scoaterea amigdalelor prin amigdalectomie. In momentul de fata, tehnicile chirurgicale au evoluat, iar aici mentionam amigdalectomia prin laser sau diatermoablatia.
Interventia chirugicala se realizeaza de catre medicul oto-rino-laringolog. Dupa amigdalectomie, copiii trebuie ingrijiti cu multa atentie in jur de o saptamana. De multe ori, aceasta interventie nu este cheia succesului deoarece, dupa operatia de scoatere a amigdalelor, s-au semnalat situatii in care copiii pot face mult mai usor infectii respiratorii superioare.
Masuri de prevenire a amigdalitelor!
Masurile de profilaxie joaca un rol foarte important in a ameliora simptomele amigdalitelor. In acest sens, se impune sa evitati contactul cu persoanelor bolnave, sa folositi obiectele de igiena doar pentru uz personal si sa va spalati riguros pe maini. De asemenea, foarte importanta este spalarea si dezinfectarea suprafetelor de locuit si utilizarea servetelor de unica folosinta atunci cand stranutati. Totodata, se interzice fumatul in preajma copiilor care sufera de aceasta afectiune.